EN BG

Шесто състезание по компютърна лингвистика – 28 април 2024

Имат ли езикознанието и математиката допирни точки? Могат ли да се решават езикови задачи?

Не пропускайте сами да отговорите на тези въпроси, като се включите в Шестото състезание по компютърна лингвистика. Участието в състезанието отваря нови хоризонти, в които откривате малка част от начините, по които компютрите „разбират“ езика.

Състезанието по компютърна лингвистика е предназначено за ученици в прогимназиален или гимназиален етап на обучение и ще се проведе онлайн от 10:00 до 13:00 часа на 28 април 2024 година чрез Образователната платформа на Института за български език.

За да вземете участие в състезанието, трябва: 1) да се регистрирате и да влезете в платформата от линка Вход горе вдясно; 2) да се запишете като участник на този линк и 3) да попълните Въпросника за лични данни до 10:00 часа на 28 април 2024 г.

Всеки участник трябва да предаде решението на задачите на платформата до 13:00 на 28 април 2024 година. Резултатите ще бъдат обявени в 12:00 часа на 30 април 2024 година (вторник).

Победителите в състезанието се определят от комисия, която проверява решенията на задачите. Комисията включва сътрудници към Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ и Института по математика и информатика при Българската академия на науките, както и членове на Националната комисия за организиране и провеждане на Ученическата олимпиада и Националното състезание по лингвистика.


Резултати от Шестото състезание по компютърна лингвистика 2024

Благодарим на всички за участието! В Състезанието се включиха рекорден брой участници – 100 участници от България от 44 училища от 24 населени места, както и двама участници от чужбина.

За поредна година Състезанието беше изключително оспорвано с минимална разлика между класираните на челните места. Бяха обособени две възрастови групи в класирането: 5. – 8. клас и 9. – 12. клас.

Класиране 5. – 8. клас

Първо място: Стефан Ступак – 8. клас, „Нотер дам“, Кон-сюр-Лоар, Франция (98 точки)

Второ място: Сияна Димитрова – 7. клас, ППМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен (90 точки)

Трето място: Калоян Димитров – 6. клас, НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“, гр. София (85 точки)

Поощрителни награди за участници с над 60 точки

Йосиф Шурелов – 6. клас, НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“, гр. София (74 точки)

Деан Ташев – 8. клас, МГ „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив (67 точки)

Румяна Канъкова – 7. клас, ОУ „Бачо Киро“, гр. Велико Търново (67 точки)

Александра Туджарска – 7. клас, 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, гр. София (67 точки)

Симона Маринова – 5. клас, МГ „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив (66 точки)

Виктор Генов – 8. клас, Първа частна математическа гимназия, гр. София (61 точки)


Класиране 9. – 12. клас

Първо място: Сияна Павлова – 10. клас, Първа частна математическа гимназия, гр. София (95 точки)

Второ място: Елица Иванова – 12. клас, Първа езикова гимназия, гр. Варна (94 точки)

Трето място:

Цветислава Димитрова – 12. клас, ППМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца (93 точки)

Калина Иванова – 10. клас, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, гр. София (93 точки)

Поощрителни награди за участници с над 80 точки

Рая Иванова – 11. клас, АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас (89 точки)

Ния Димитрова – 12. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София (88 точки)

Даниел Узунов – 9. клас, МГ „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив (88 точки)

Павел Тотевски – 10. клас, МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна (87 точки)

Мария-Йоанна Цветкова – 10. клас, НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“, гр. София (85 точки)

Марина Кънева – 10. клас, ПМГ „Атанас Радев“, гр. Ямбол (84 точки)

Симеон Сиромахов – 10. клас, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, гр. Бургас (82 точки)

Надежда Петкова – 9. клас, ПМГ „Атанас Радев“, гр. Ямбол (81 точки)


Ще се свържем с наградените на посочения от тях имейл или телефон.

Всеки участник може да провери своя индивидуален резултат на платформата на състезанието (като се върне на: 1. ЗАДАЧА | 2. ЗАДАЧА | 3. ЗАДАЧА). Задачите и решенията ще бъдат публикувани на 9.05.2024 година без състезателен характер.

Молим да попълните анкетата за обратна връзка, с което ще ни помогнете да усъвършенстваме състезанието в следващите му издания!


Награждаването на победителите в Състезанието се организира с подкрепата на ГД „Писмени преводи“ на Европейската комисия.

Предвиждат се следните награди:

  1. Първа награда – грамота за първо място, специална награда и тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.
  2. Втора награда – грамота за второ място и тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.
  3. Трета награда – грамота за трето място и тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.
  4. Поощрителни награди.

Награждаването на победителите ще се проведе на 8 май 2024, сряда, от 11:00 ч. в Дома на Европа (ул. „Георги С. Раковски“ №124, София 1000). Допълнителна информация за награждаването ще бъде предоставена на наградените след обявяването на резултатите.

Победителите ще получат поощрителни награди от Главна дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия, които ще връчи госпожа Свилена Георгиева, посланик по езиковите въпроси на Дирекцията в Представителство на Европейската комисия в България.

Главна дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия прилага ежедневно в работата си новите езикови технологии, свързани с автоматичния превод и компютърната обработка на езика, и поощрява интереса на младите и талантливи хора да продължат развитието си в тези области на науката и иновациите.

Награждаването на победителите е с подкрепата на Ай Би Ем (IBM). Награди за победителите ще връчат господин Димо Адамов, посланик на изкуствения интелект към Ай Би Ем България, и госпожа Албена Копринарова, академичен посланик към Ай Би Ем България.

Ай Би Ем (IBM) е базирана на ценности компания с хора, които създават и прилагат технологии, карайки света да работи по-добре. Днес хиляди служители на Ай Би Ем по целия свят изобретяват и интегрират хардуер, софтуер и услуги, за да позволяват на прогресивни предприятия, институции и хора да успеят и изградят една по-интелигентна планета.

Изключително сме горди и с Центъра за иновации за клиенти на Ай Би Ем в София, България (IBM Client Innovation Center Sofia), който е и най-големият център от такъв тип за компанията в световен мащаб.

Центърът стартира в края на 2013 г. и предоставя цялостни ИТ услуги, включително управление на мрежи, сървърни системи, поддръжка и мониторинг на компютърен хардуер и софтуер.

Вярваме, че заедно в Ай Би Ем можем да допринасяме за напредъка чрез значими иновации.

Награждаването на победителите е с подкрепата на Мусала Софт. На церемонията наградите ще връчи господин Ивайло Къцарков, старши директор Мениджмънт на таланта.

Мусала Софт е част от Qinshift, водеща софтуерна компания с екип от над 700 професионалисти от над 10 националности, специализирана в IT консултиране, изграждане и внедряване на сложни и мащабни софтуерни проекти.  Клиентите са предимно големи международни корпорации и институции, сред които: IBM, VMWare, SAP, Experian, Bosch, Deutsche Telekom, A1, Vivacom, Банка ДСК, ProCredit Bank, Commerzbank, Generali, BMW, Митническите служби на Холандия, НАП, Mubadala и др.

Компанията е реализирала успешно над 1000 проекта за над 200 клиентa в областите: интеграция в облака, интернет на нещата, големи данни, изкуствен интелект и добавена реалност. 

Мусала Софт е носител на десетки национални и международни награди за развитие на човешките ресурси, бизнес и технологични иновации, корпоративна социална отговорност.


По време на церемонията по награждаване доц. д-р Иван Держански от Института по математика и информатика при Българската академия на науките ще изнесе лекция на тема „Шарени светове“, от която ще научите: Защо изучаването на системите от названия на цветове е сред любимите теми на учените, занимаващи се със семантика? Колко малки и колко големи могат да са тези системи? Какво е общото и различното между езиците и какви закономерности могат да бъдат открити?

Доц. д–р Иван Держански се занимава с теоретична и компютърна лингвистика като изследовател в БАН и преподавател в СУ и НБУ и с научното осигуряване на олимпиадите по лингвистика на национално и международно равнище.


Можете да се свържете с нас на имейл: teacher@ibl.bas.bg.

Условия за провеждане на състезанието | Информация за регистрацията

➥ Образователна платформа на Института за български език

➥ Страница на Състезанието по компютърна лингвистика

Copyright © 2015-2022 Институт за български език. Всички права запазени.