EN BG

Състезание по компютърна лингвистикаОрганизатор на Състезанието по компютърна лингвистика е Секцията по компютърна лингвистика към Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към Българската академия на науките.

Състезанието по компютърна лингвистика е предназначено за ученици в прогимназиален и гимназиален етап на обучение и се провежда онлайн чрез Образователната платформа на Института за български език към БАН.

Състезанието по компютърна лингвистика е част от проекта „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език и е било подкрепено по програмите „Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти“ (2017 – 2018) и „Образование с наука“ (2019 – 2020) на Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките. През 2024 година Състезанието е част от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на МОН.

Имат ли езикознанието и математиката допирни точки? Могат ли да се решават езикови задачи?

Не пропускайте сами да отговорите на тези въпроси, като се включите в Шестото състезание по компютърна лингвистика. Участието в състезанието отваря нови хоризонти, в които откривате малка част от начините, по които компютрите „разбират“ езика, отбелязват организаторите от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ – БАН.

Състезанието по компютърна лингвистика е съвместна инициатива на учени от Секцията по компютърна лингвистика към Института за български език и Института по математика и информатика. Надпреварата е предназначена за ученици в прогимназиален и гимназиален етап и се провежда онлайн чрез Образователната платформа на Института за български език. Тя е част и от проекта „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института.

Тази година състезанието ще се проведе на 28 април онлайн от 10 до 13 ч. Желаещите да участват, трябва да се регистрират в Образователната платформа на Института за български език – да се запишат за участие и да попълнят въпросник за лични данни до 10 часа на 28 април 2024 г. На страницата на състезанието са достъпни и тренировъчни задачи.

Резултатите ще бъдат обявени на 30 април 2024 г. на страницата на състезанието, както и на Образователната платформа на Института за български език. За победителите са предвидени грамоти и награди, които ще бъдат връчени на 8 май 2024 г. в Дома на Европа в София (ул. „Георги С. Раковски“ №124, София 1000) или ще бъдат изпратени по пощата. Допълнителна информация за награждаването ще бъде дадена след обявяването на резултатите.

Преди година в състезанието се включиха 69 ученици от 34 училища от 19 населени места. Бяха излъчени победители в две възрастови групи: V – VIII и IX – XII клас.


Награждаването на победителите в Състезанието се организира с подкрепата на ГД „Писмени преводи“ на Европейската комисия.

Предвиждат се следните награди, предоставени от Института за български език:

  • Първа награда – грамота за първо място, специална награда и тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.
  • Втора награда – грамота за второ място и тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.
  • Трета награда – грамота за трето място и тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.
  • Поощрителни награди.

Награждаването на победителите ще се проведе на 8 май 2024, сряда, от 11:00 ч. в Дома на Европа (ул. „Георги С. Раковски“ №124, София 1000). Допълнителна информация за награждаването ще бъде предоставена на наградените след обявяването на резултатите.

Победителите ще получат поощрителни награди от Главна дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия, които ще връчи госпожа Свилена Георгиева, посланик по езиковите въпроси на Дирекцията в Представителство на Европейската комисия в България.

Главна дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия прилага ежедневно в работата си новите езикови технологии, свързани с автоматичния превод и компютърната обработка на езика, и поощрява интереса на младите и талантливи хора да продължат развитието си в тези области на науката и иновациите.

Награждаването на победителите е с подкрепата на Ай Би Ем (IBM). Награди за победителите ще връчат господин Димо Адамов, посланик на изкуствения интелект към Ай Би Ем България, и госпожа Албена Копринарова, академичен посланик към Ай Би Ем България.

Ай Би Ем (IBM) е базирана на ценности компания с хора, които създават и прилагат технологии, карайки света да работи по-добре. Днес хиляди служители на Ай Би Ем по целия свят изобретяват и интегрират хардуер, софтуер и услуги, за да позволяват на прогресивни предприятия, институции и хора да успеят и изградят една по-интелигентна планета.

Изключително сме горди и с Центъра за иновации за клиенти на Ай Би Ем в София, България (IBM Client Innovation Center Sofia), който е и най-големият център от такъв тип за компанията в световен мащаб.

Центърът стартира в края на 2013 г. и предоставя цялостни ИТ услуги, включително управление на мрежи, сървърни системи, поддръжка и мониторинг на компютърен хардуер и софтуер.

Вярваме, че заедно в Ай Би Ем можем да допринасяме за напредъка чрез значими иновации.

Награждаването на победителите е с подкрепата на Мусала Софт. На церемонията наградите ще връчи господин Ивайло Къцарков, старши директор Мениджмънт на таланта.

Мусала Софт е част от Qinshift, водеща софтуерна компания с екип от над 700 професионалисти от над 10 националности, специализирана в IT консултиране, изграждане и внедряване на сложни и мащабни софтуерни проекти.  Клиентите са предимно големи международни корпорации и институции, сред които: IBM, VMWare, SAP, Experian, Bosch, Deutsche Telekom, A1, Vivacom, Банка ДСК, ProCredit Bank, Commerzbank, Generali, BMW, Митническите служби на Холандия, НАП, Mubadala и др.

Компанията е реализирала успешно над 1000 проекта за над 200 клиентa в областите: интеграция в облака, интернет на нещата, големи данни, изкуствен интелект и добавена реалност.

Мусала Софт е носител на десетки национални и международни награди за развитие на човешките ресурси, бизнес и технологични иновации, корпоративна социална отговорност.

По време на церемонията по награждаване доц. д-р Иван Держански от Института по математика и информатика при Българската академия на науките ще изнесе лекция на тема „Шарени светове“, от която ще научите: Защо изучаването на системите от названия на цветове е сред любимите теми на учените, занимаващи се със семантика? Колко малки и колко големи могат да са тези системи? Какво е общото и различното между езиците и какви закономерности могат да бъдат открити?

Доц. д–р Иван Держански се занимава с теоретична и компютърна лингвистика като изследовател в БАН и преподавател в СУ и НБУ и с научното осигуряване на олимпиадите по лингвистика на национално и международно равнище.

Победителите в състезанието се определят от комисия, която проверява решенията на задачите. Комисията включва сътрудници към Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ и Института по математика и информатика при Българската академия на науките, както и членове на Националната комисия за организиране и провеждане на Ученическата олимпиада и Националното състезание по лингвистика.

Победителите в състезанието се определят от комисия, която проверява решенията на задачите. Комисията включва сътрудници към Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ и Института по математика и информатика при Българската академия на науките, както и членове на Националната комисия за организиране и провеждане на Ученическата олимпиада и Националното състезание по лингвистика.

Можете да се свържете с нас на имейл: teacher@ibl.bas.bg.

Условия за провеждане на състезанието

Резултати от Шестото състезание по компютърна лингвистика 2024

Благодарим на всички за участието! В Състезанието се включиха рекорден брой участници – 100 участници от България от 44 училища от 24 населени места, както и двама участници от чужбина.

За поредна година Състезанието беше изключително оспорвано с минимална разлика между класираните на челните места. Бяха обособени две възрастови групи в класирането: 5. – 8. клас и 9. – 12. клас.

Класиране 5. – 8. клас

Първо място: Стефан Ступак – 8. клас, „Нотер дам“, Кон-сюр-Лоар, Франция (98 точки)

Второ място: Сияна Димитрова – 7. клас, ППМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен (90 точки)

Трето място: Калоян Димитров – 6. клас, НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“, гр. София (85 точки)

Поощрителни награди за участници с над 60 точки

Йосиф Шурелов – 6. клас, НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“, гр. София (74 точки)

Деан Ташев – 8. клас, МГ „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив (67 точки)

Румяна Канъкова – 7. клас, ОУ „Бачо Киро“, гр. Велико Търново (67 точки)

Александра Туджарска – 7. клас, 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, гр. София (67 точки)

Симона Маринова – 5. клас, МГ „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив (66 точки)

Виктор Генов – 8. клас, Първа частна математическа гимназия, гр. София (61 точки)


Класиране 9. – 12. клас

Първо място: Сияна Павлова – 10. клас, Първа частна математическа гимназия, гр. София (95 точки)

Второ място: Елица Иванова – 12. клас, Първа езикова гимназия, гр. Варна (94 точки)

Трето място:

Цветислава Димитрова – 12. клас, ППМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца (93 точки)

Калина Иванова – 10. клас, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, гр. София (93 точки)

Поощрителни награди за участници с над 80 точки

Рая Иванова – 11. клас, АЕГ „Гео Милев“, гр. Бургас (89 точки)

Ния Димитрова – 12. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София (88 точки)

Даниел Узунов – 9. клас, МГ „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив (88 точки)

Павел Тотевски – 10. клас, МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна (87 точки)

Мария-Йоанна Цветкова – 10. клас, НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“, гр. София (85 точки)

Марина Кънева – 10. клас, ПМГ „Атанас Радев“, гр. Ямбол (84 точки)

Симеон Сиромахов – 10. клас, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, гр. Бургас (82 точки)

Надежда Петкова – 9. клас, ПМГ „Атанас Радев“, гр. Ямбол (81 точки)


Ще се свържем с наградените на посочения от тях имейл или телефон.

Всеки участник може да провери своя индивидуален резултат на платформата на състезанието (като се върне на: 1. ЗАДАЧА | 2. ЗАДАЧА | 3. ЗАДАЧА). Задачите и решенията ще бъдат публикувани на 9.05.2024 година без състезателен характер.

Молим да попълните анкетата за обратна връзка, с което ще ни помогнете да усъвършенстваме състезанието в следващите му издания!


Награждаването на победителите ще се проведе на 8 май 2024, сряда, от 11:00 ч. в Дома на Европа (ул. „Георги С. Раковски“ №124, София 1000). Допълнителна информация за награждаването ще бъде предоставена на наградените след обявяването на резултатите.

Победителите ще получат поощрителни награди от Главна дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия, които ще връчи госпожа Свилена Георгиева, посланик по езиковите въпроси на Дирекцията в Представителство на Европейската комисия в България.

Главна дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия прилага ежедневно в работата си новите езикови технологии, свързани с автоматичния превод и компютърната обработка на езика, и поощрява интереса на младите и талантливи хора да продължат развитието си в тези области на науката и иновациите.

Награждаването на победителите е с подкрепата на Ай Би Ем (IBM). Награди за победителите ще връчат господин Димо Адамов, посланик на изкуствения интелект към Ай Би Ем България, и госпожа Албена Копринарова, академичен посланик към Ай Би Ем България.

Ай Би Ем (IBM) е базирана на ценности компания с хора, които създават и прилагат технологии, карайки света да работи по-добре. Днес хиляди служители на Ай Би Ем по целия свят изобретяват и интегрират хардуер, софтуер и услуги, за да позволяват на прогресивни предприятия, институции и хора да успеят и изградят една по-интелигентна планета.

Изключително сме горди и с Центъра за иновации за клиенти на Ай Би Ем в София, България (IBM Client Innovation Center Sofia), който е и най-големият център от такъв тип за компанията в световен мащаб.

Центърът стартира в края на 2013 г. и предоставя цялостни ИТ услуги, включително управление на мрежи, сървърни системи, поддръжка и мониторинг на компютърен хардуер и софтуер.

Вярваме, че заедно в Ай Би Ем можем да допринасяме за напредъка чрез значими иновации.

Награждаването на победителите е с подкрепата на Мусала Софт. На церемонията наградите ще връчи господин Ивайло Къцарков, старши директор Мениджмънт на таланта.

Мусала Софт е част от Qinshift, водеща софтуерна компания с екип от над 700 професионалисти от над 10 националности, специализирана в IT консултиране, изграждане и внедряване на сложни и мащабни софтуерни проекти.  Клиентите са предимно големи международни корпорации и институции, сред които: IBM, VMWare, SAP, Experian, Bosch, Deutsche Telekom, A1, Vivacom, Банка ДСК, ProCredit Bank, Commerzbank, Generali, BMW, Митническите служби на Холандия, НАП, Mubadala и др.

Компанията е реализирала успешно над 1000 проекта за над 200 клиентa в областите: интеграция в облака, интернет на нещата, големи данни, изкуствен интелект и добавена реалност.

Мусала Софт е носител на десетки национални и международни награди за развитие на човешките ресурси, бизнес и технологични иновации, корпоративна социална отговорност.


По време на церемонията по награждаване доц. д-р Иван Держански от Института по математика и информатика при Българската академия на науките ще изнесе лекция на тема „Шарени светове“, от която ще научите: Защо изучаването на системите от названия на цветове е сред любимите теми на учените, занимаващи се със семантика? Колко малки и колко големи могат да са тези системи? Какво е общото и различното между езиците и какви закономерности могат да бъдат открити?

Доц. д–р Иван Держански се занимава с теоретична и компютърна лингвистика като изследовател в БАН и преподавател в СУ и НБУ и с научното осигуряване на олимпиадите по лингвистика на национално и международно равнище.


2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2018


Състезание 2023

Състезанието по компютърна лингвистика се проведе онлайн от 10:00 до 12:30 ч. на 8 май 2023 година. В състезанието взеха участие 69 ученици от 34 училища от 19 населени места из цяла България. Бяха излъчени победители в две възрастови групи: 5. – 8. клас и 9. – 12. клас, като във всяка група бяха връчени награди за първо, второ и трето място и по две поощрителни награди.

Задачи

Резултати

Награждаването се проведе на 19 май 2023 година в Дома на Европа и беше съпроводено с лекция на Богомил Ковачев (ГД „Писмени преводи“, Европейска комисия) на тема AI@DGT (Изкуственият интелект в ГД „Писмени преводи“).Състезание 2022

Състезанието по компютърна лингвистика се проведе онлайн от 10:00 до 12:30 ч. на 8 май 2022 година. В състезанието се включиха 80 ученици от 5 до 12 клас от 50 различни училища от 22 населени места.

Състезанието по компютърна лингвистика 2022 се проведе с подкрепата на „Мусала Софт“ – една от водещите български софтуерни компании с над 200 клиенти от цял свят и реализирани над 1000 проекта в областта на интеграция в облака, интернет на нещата, големи данни, изкуствен интелект и добавена реалност.

Награждаването на победителите се проведе на 15 май 2022, неделя, в рамките на Международната юбилейна конференция на Института за български език. Приветствие към наградените отправи министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Задачи

РезултатиСъстезание 2021

Състезанието по компютърна лингвистика включваше две задачи и се проведе от 15:00 до 17:30 часа на 8 май 2021 година. Взеха участие 59 ученици от пети до дванадесети клас от 26 училища от 15 населени места из цялата страна. Състезанието беше изключително оспорвано с минимална разлика между класираните на челните места. Поради големия брой участници и големия брой отлични отговори решихме да обособим в класирането две възрастови групи: 5. – 8. клас и 9. – 12. клас.

Задачи

Резултати

Официалното награждаване се състоя по време на откриването на Софийския фестивал на науката на 15 май. Наградата за първо място връчи министърът на образованието проф. Николай Денков, за второ място – Мирослав Боршош, заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ на Столична община, а за трето място – министърът на икономиката Кирил Петков.

всички наградени


Състезание 2020

Състезанието по компютърна лингвистика включваше две задачи и се проведе на 16 май 2020 година. Взеха участие 67 ученици от пети до дванадесети клас от 18 града и 25 училища. Бяха обособени две възрастови групи при награждаването: 5. – 8. клас и 9. – 12. клас.

Задачи

Резултати


Демонстрационно състезание 2018

В рамките на Международната конференция „Компютърната лингвистика в България“ (Computational Linguistics in Bulgaria, CLIB 2018) на 27 май 2018 се проведе Демонстрационно състезание по компютърна лингвистика.

Официалната церемония по награждаването се проведе на 27 май 2018 г. в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Наградите бяха връчени от проф. Руслан Митков, един от най-изтъкнатите компютърни лингвисти в световен мащаб, който през 1983 година е инициатор на първото състезание по компютърна лингвистика в България. Проф. Митков изнесе и лекция на тема Езикова интелигентност: компютри срещу хора (Linguistic Intelligence: Computers vs. Humans).

Повече информация

Задачи за крайни автомати

Крайният автомат е абстрактно устройство, способно да установи дали дадена му последователност от елементи (например дума — последователност от букви или морфеми, изречение — от думи и т.н.) принадлежи на определено множество, или не. Автоматът обработва последователността елемент по елемент от начало до край. Във всеки момент той се намира в някакво състояние (състоянията са краен брой — затова говорим за краен автомат), което заедно с поредния елемент определя от кое състояние към кое може да се премине, а буквите до тях — каква буква трябва да „се прочете“, за да се осъществи преходът. Едно състояние е начално — от него започва работата на автомата. Някои състояния са заключителни — ако автоматът се окаже в едно от тях, когато свършат елементите, значи е разпознал последователността като принадлежаща на множеството.

На схемата по-долу виждате краен автомат, който разпознава всички форми на българския глагол пера в сегашно, минало несвършено и минало свършено време. Състоянията са изобразени като възли в графа (с начално състояние и заключителни състояния ); стрелките показват от кое състояние към кое може да се премине, а буквите до тях — каква буква трябва да „се прочете“, за да стане преходът.


Този автомат разпознава формите за сегашно, минало несвъшено и минало свършено време на глагола поя:

 

 Задачи за отношения между понятия

Можете да разгледате Българския Уърднет (БулНет), който е лексикално-семантична мрежа и представя семантичните, словообразувателните и други отношения между думите в езика.

За повече информация:

Българският Уърднет на страницата на Секцията по компютърна лингвистика

Българският Уърднет в Уикипедия2024

ОУ „БАЧО КИРО“, гр. Велико Търново

В състезание по компютърна лингвистика отлично се представи Румяна Канъкова

119. СУ „Академик Михаил Арнаудов“

Александра Туджарска от 7 “б” клас се класира на пето място на международното състезание по компютърна лингвистика

Първа езикова гимназия – Варна

Успехи по компютърна лингвистика

Аз-Буки

Как компютрите разбират езика

РУО – София

Шесто състезание по компютърна лингвистика

БТА

Шестото състезание по компютърна лингвистика ще се състои онлайн на 28 април

MediaBricks

На 28 април ще се проведе Шестото състезание по компютърна лингвистика, за което учениците могат да се запишат сега

Про Нюз Добрич

Шестото състезание по компютърна лингвистика ще се състои онлайн на 28 април

2023

Европейската комисия – Представителство в България

ГД „Писмени преводи“ награждава младите победители от състезанието по компютърна лингвистика на БАН

РУО – СОФИЯ-ГРАД

Пето състезание по компютърна лингвистика

СУ „Васил Левски“ – Троян

Нашето училище – с рекорден брой участници в Националното състезание по компютърна лингвистика

Департамент за информация и усъвършенстване на учители

Институтът за български език организира Състезание по компютърна лингвистика

Copyright © 2015-2022 Институт за български език. Всички права запазени.