EN BG

Награждаване на победителите от Състезанието по компютърна лингвистика и публична лекция

Награждаването на победителите от Петото състезание по компютърна лингвистика се проведе на 19 май 2023, петък, от 11:00 ч. в Дома на Европа (ул. „Георги С. Раковски“ №124, София 1000).

Награждаването се организира с подкрепата на ГД „Писмени преводи“ на Европейската комисия. Г-н Богомил Ковачев от ГД „Писмени преводи“ направи представяне на тема AI@DGT (Изкуственият интелект в ГД „Писмени преводи“).

AI@DGT

Изкуственият интелект навлиза във все повече сфери на живота, особено в областта на информацията и езиците. Европейските институции са в крак с времето и се възползват от напредъка в изчислителните технологии.

Как генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия разработва приложения и използва невронни мрежи и изкуствен интелект в своята работа? За какво ни служат? Какво ще забележим, ако сравним резултатите от тренираните в Комисията приложения с резултатите на ChatGPT, например?

За това разказва Богомил Ковачев, който участва в разработките, свързани с изкуствен интелект в областта на превода в ЕК.

Copyright © 2015-2022 Институт за български език. Всички права запазени.