EN BG

Състезание по компютърна лингвистика 2023

Имат ли езикознанието и математиката допирни точки? Могат ли да се решават езикови задачи?

Не пропускайте сами да отговорите на тези въпроси, като се включите в Петото състезание по компютърна лингвистика. Участието в състезанието
отваря нови хоризонти, в които откривате малка част от начините, по които компютрите „разбират“ езика.

Състезанието по компютърна лингвистика е предназначено за ученици в прогимназиален или гимназиален етап на обучение и ще се проведе онлайн от 10:00 до 13:00 часа на 8 май 2023 година чрез Образователната платформа на Института за български език.

За да вземете участие в състезанието, трябва: 1) да се регистрирате и да влезете в платформата от линка Вход горе вдясно; 2) да се запишете като участник на този линк и 3) да попълните Въпросника за лични данни до 10:00 часа на 8 май 2023.

Всеки участник трябва да предаде решението на задачите на платформата до 13:00 на 8 май 2023 година. Резултатите ще бъдат обявени в 12:00 часа на 12 май 2023 година (петък) на тази страница.


Награждаването на победителите в Състезанието се организира с подкрепата на ГД „Писмени преводи“ на Европейската комисия.

Предвиждат се следните награди:

  1. Първа награда – грамота за първо място, специална награда и тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.
  2. Втора награда – грамота за второ място и тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.
  3. Трета награда – грамота за трето място и тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.
  4. Поощрителни награди.

Победителите в състезанието се определят от комисия, която проверява решенията на задачите. Комисията включва сътрудници към Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ и Института по математика и информатика при Българската академия на науките, както и членове на Националната комисия за организиране и провеждане на Ученическата олимпиада и Националното състезание по лингвистика.

Награждаването на победителите ще се проведе на 19 май 2023, петък, от 11:00 ч. в Дома на Европа (ул. „Георги С. Раковски“ №124, София 1000). Г-н Богомил Ковачев от ГД „Писмени преводи“ към Европейската комисия ще направи представяне на тема AI@DGT. Допълнителна информация за награждаването ще бъде дадена след обявяването на резултатите.


Можете да се свържете с нас на имейл: teacher@ibl.bas.bg.

➥ Условия за провеждане на състезанието

➥ Информация за регистрацията

➥ Образователна платформа на Института за български език

Copyright © 2015-2022 Институт за български език. Всички права запазени.