EN BG

Състезание по компютърна лингвистика 2022

Състезанието по компютърна лингвистика се състои в решаването на две задачи и ще се проведе от 10:00 до 12:30 часа на 8 май 2022 година онлайн в платформата на Института за български език. Състезанието е предназначено за ученици в прогимназиален или гимназиален етап на обучение.

За да вземете участие в състезанието, трябва да се регистрирате и да попълните Въпросника за лични данни в платформата до 10:00 часа на 8 май 2022.

Всеки участник трябва да предаде решението на задачите на платформата до 12:30 на 8 май 2022 година. Резултатите ще бъдат обявени в 10:00 часа на 12 май 2022 година (четвъртък) на тази страница.


Състезанието по компютърна лингвистика 2022 се провежда с подкрепата на „Мусала Софт“ – една от водещите български софтуерни компании с над 200 клиенти от цял свят и реализирани над 1000 проекта в областта на интеграция в облака, интернет на нещата, големи данни, изкуствен интелект и добавена реалност.


Предвиждат се следните награди:

  1. Първа награда – грамота за първо място, специална награда и тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.
  2. Втора награда – грамота за второ място и тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.
  3. Трета награда – грамота за трето място и тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.
  4. Поощрителни награди.

Победителите в състезанието се определят от комисия, която проверява решенията на задачите. Комисията включва сътрудници към Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ и Института по математика и информатика при Българската академия на науките, както и членове на Националната комисия за организиране и провеждане на Ученическата олимпиада и Националното състезание по лингвистика.

Награждаването на победителите ще бъде по време на Юбилейната международна годишна конференция на Института за български език на 15 май 2022 г., неделя.

Пълните условия за провеждане на състезанието са достъпни тук.

Copyright © 2015-2022 Институт за български език. Всички права запазени.