EN BG

Втора международна конференция „Компютърната лингвистика в България“

CLiB-logo-sq

На 9 септември 2016 г. в Дома на Европа в София ще се проведе второто издание на международната научна конференция „Компютърната лингвистика в България“ (Computational Linguistics in Bulgaria – CLIB). CLIB се организира от Секцията по компютърна лингвистика при Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ и колеги от Софийския университет и Пловдивския университет.

Основната цел е да се създаде авторитетен международен форум за споделяне на научни постижения между представителите на българската и чуждата научна общност в областта на компютърната лингвистика, обработката на естествения език и езиковите технологии.

В рамките на CLIB 2016 ще бъдат представени разработки на български и чуждестранни учени от областта на компютърната лингвистика и езиковите технологии. Гост-лектори на CLIB 2016 са двама изтъкнати български компютърни лингвисти, работещи в чужбина – д-р Преслав Наков от Катарския институт за компютърни изследвания и проф. Драгомир Радев от Мичиганския университет.

Д-р Наков ще запознае аудиторията с работата си по една много актуална тема, а именно „изобличаването“ на тролове, манипулиращи общественото мнение чрез платени публикации във форумите (Exposing Paid Opinion Manipulation Trolls in News Community Forums).

Проф. Радев, който ще се включи на живо чрез видео връзка, ще изнесе лекция на тема Natural Language Processing for Collective Discourse, в която ще засегне не по-малко актуалните въпроси за приложението на обработката на естествения език за целите на колективния дискурс (колекциите от текстове, създадени от голям брой различни потребители).

Регистрацията за конференцията ще продължи до 6 септември или до запълване на капацитета на залата. За програмата на събитието по-подробно може да се осведомите от уеб сайта на CLIB 2016. Сборникът с доклади се издава в електронен формат и също е достъпен на сайта на конференцията.

CLIB 2016 се провежда с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ по Процедурата за подкрепа на международни научни форуми, провеждани в България.

logo-fni

Спомоществователи на конференцията са и:

– Kомпанията Идентрикс (златен спонсор), която предлага иновативни приложения в областта на автоматизираната журналистика, извличането на информация и семантичния анализ, както и персонализирани решения за нуждите на различни клиенти

logo-identrics

– Уеб Моушън (бронзов спонсор) – водеща агенция в областта на разработването и поддръжката на уеб страници, интернет рекламата, маркетинговите услуги и стратегии.

logo-webmotion

Copyright © 2015-2022 Институт за български език. Всички права запазени.